Tárcaközi munkacsoport létrehozásáról döntött keddi budapesti ülésén a kormány integrációs kabinetje: az új szervezet működésének célja, hogy a magyar állampolgárok minél hatékonyabban kihasználhassák az európai uniós intézményekben megnyíló munkavállalási lehetőségeket.

A tanácskozásról az MTI-t tájékoztató Tóth Tamás külügyi szóvivő közleménye szerint a tárcaközi munkacsoport a Külügyminisztérium koordinálásával fog működni.

Az ülésen a kabinet tájékoztatást hallgatott meg az európai uniós intézményekben magyar tisztviselők számára megnyíló munkavállalási lehetőségekről, és áttekintette az intézményi beilleszkedéssel kapcsolatos kormányzati feladatokat. A testület megállapította, hogy fontos érdek Magyarország szempontjából a magyar állampolgárok arányos alkalmazása az Európai Unió minden intézményében és minden foglalkoztatási kategóriában.

Az integrációs kabinet összefoglaló jelentést tárgyalt meg továbbá azokról a intézkedésekről, amelyek a mezőgazdasági ágazatok arányos fejlesztéséhez az EU-csatlakozást követően szükségessé válnak.

Úgy foglalt állást, hogy az EU-, illetve a nemzeti támogatások olyan összhangját szükséges megteremteni, ami biztosítja a magyar mezőgazdaság különböző ágazatainak kiegyensúlyozott fejlődését, versenyképességének további javítását. A kabinet a földművelésügyi minisztertől tájékoztatót hallgatott meg az EU közös mezőgazdasági politikájának reformjáról.