A majdani, csökkentett létszámú Európai Bizottság “kasztráltak testülete” lenne – vélekedett szerdán a bizottság egyik jelenlegi tagja.

Az intézmény szóvivőjének tájékoztatása szerint a megjegyzés abban a hosszú és részletes vitában hangzott el, amelyet a biztosok testülete az Európa jövőjével foglalkozó konvent elnökségének az intézményi reformokkal kapcsolatos legutóbbi javaslatairól folytatott.

A reformokat előkészítő tanácskozó gyűlésnek ezen a héten kellene végleges formába öntenie az új alkotmányos szerződés tervezetét, amelyet elnöke, Valéry Giscard d’Estaing a június 20-21-i szaloniki EU-csúcson terjeszt elő.

Reijo Kemppinen a már most rögzíthető pozitív eredmények között említette az unió alapító szerződéseinek leegyszerűsítéséről, a pilléres szerkezet felszámolásáról, az EU jogi személyiségének és a külügyminiszter tisztségnek a megteremtéséről létrejött konszenzust, valamint az alapvető jogok európai chartájának beillesztését az alkotmánytervezetbe.

Csalódást keltőnek nevezte ugyanakkor, hogy a tervezet szerint fennmaradna a tagállami vétójog a közös kül- és biztonságpolitikában, valamint az adópolitikában. A bizottság szerint ez nehezítené az unió hatékony fellépését olyan területeken, amelyeken pedig világosan érzékelhető követelmény a közösségi cselekvés erősítése.

A jelenleg az asztalon lévő javaslatokból az sem derül ki világosan, hogyan működne az EU külső képviseletének a rendszere. és nem tekinthetők kielégítőnek a gazdaságpolitikai egyeztetés mechanizmusára tett javaslatok sem – fűzte hozzá.

Kemppinen szerint a bizottságnak továbbra is erős fenntartásai vannak az állandó EU-elnöki tisztség bevezetésével kapcsolatban. Álláspontja szerint ez az igazgatási szerepkörök megkettőzéséhez vezethet Brüsszelben, amire senkinek nincs szüksége.

A későbbiekben csökkentendő létszámú Európai Bizottság pedig a “kasztráltak testülete” lenne – idézte az egyik biztosnak a vitában elhangzott megjegyzését.

Az utalás arra vonatkozott, hogy a legutóbbi kompromisszumos javaslatok szerint 2009-ig fennmaradna ugyan az “egy ország – egy biztos” elve, azt követően azonban a szavazati joggal is rendelkező, “teljes értékű” biztosok számát 15-re csökkentenék, s melléjük ugyanennyi helyettes biztost neveznének ki.