Jogerősen pert vesztett az oktatási miniszterrel szemben a jászladányi Antal Mihály Alapítvány – jelenti a HavariaPress.

Az alapítvány, amely iskolát kíván létesíteni a Szolnok megyei településen, amiatt perelte be Magyar Bálintot, mert a miniszter személyesen utasította el az iskolaalapítási kérvényt. A felperes szerint a miniszternek nem volt jogköre a személyes döntés meghozatalára. A bíróság azonban elutasította a keresetet, az indoklás szerint ugyanis Magyar pusztán formai okok miatt nem hagyta jóvá a kérvényt.

Az alapítvány a már működő önkormányzati iskola mellett kívánt egy másik iskolát létesíteni a jászsági faluban. Ehhez 2002. nyarán meg is szerezte a jegyzőtől a szükséges jogosító okiratot, ezt azonban a megyei közigazgatási hivatal hatályon kívül helyezte. Az alapítvány viszont úgy tudta, hogy rendelkezik a szükséges okiratokkal. Ezért kérelmezte a nyilvántartásba vételt a minisztériumtól, amit viszont a miniszter megtagadott. Az alapítvány jogi képviselője, Kolláth György alkotmányjogász szerint az ügy azért is különös, mert a közigazgatási hivatal olyan indokkal helyezte hatályon kívül a jegyző döntését, amiről korábban szó sem volt. A felperes szerint a hivatal a jászladányi Kisebbségi Önkormányzat egyetértő nyilatkozatát hiányolta, holott 2001-ben még azt állította, hogy ilyen nyilatkozatra nincs szükség. A pénteki döntés ellen az alapítvány nem fellebbezhet, ám újrakezdheti – a jegyzőnek benyújtott kérelemmel indítva – a lajstromba vételi procedúrát.