Több mint egymilliárdos ingatlanpanama miatt emeltek vádat egy szövetkezet vezetői ellen Bács-Kiskun megyében – tudta meg a HavariaPress.

A Duna-Profit Ingatlanbefektetési és Hasznosítási Szövetkezet bajai elnökét és társait mintegy 1,1 milliárd forintos károkozással vádolja a megyei főügyészség. A vád szerint a szövetkezeti vezetők saját cégei ingatlanokat vásároltak fel, majd azokat irreálisan drágán adták tovább a szövetkezetnek. A szervezők országszerte toboroztak befektetőket a szövetkezetbe, őket az ingatlanok értékesítése után megszerezhető osztalék ígéretével csábították magukhoz.

Az ügyészség szerint a vádlottak egy része tipikus pénzmosást hajtott végre. Egy banki tisztviselőt ugyanakkor a bejelentési kötelességének elmulasztásával vádolnak. A vádiratban az üzletszerűen, különösen nagy értékre elkövetett csalás mellett közokirat-hamisítás és magánokirat-hamisítás vádja is szerepel. Úgy tudni, a kisbefektetőknek már semmi reményük nincs rá, hogy visszaszerezték pénzüket, azt ugyanis a szervezők már bonyolult pénzügyi manőverekkel nyomtalanul eltüntették. Nem kizárható ugyanakkor, hogy a befektetők gyűjtése még jelenleg is tart.