Nem hagyhatják el az országot azok a kiutasított külföldi Greenpeace-aktivisták, akik a múlt héten a paksi atomerőmű kerítéséhez láncolták magukat – mondta vasárnap az aktivisták védőügyvédje, Tompos Judith.

A fiatalok fellebbeztek az őket kiutasító bírósági ítélet ellen. A másodfokú tárgyalásig haza szeretnének menni, de a bíróság a tárgyalás befejezését követően nem adta vissza úti okmányaikat és azok elvételéről igazolást sem adott ki – közölte Tompos Judith az MTI-vel.

“Ha az érintettek haza akarnak menni, arra kényszerülnek, hogy vonják vissza fellebbezésüket” – mondta. Ugyanakkor a Tolna Megyei Bíróság csak akkor tűzheti ki a másodfokú tárgyalást, ha a pénteken kihirdetett ítéletet az elítélteknek kézbesítették – tette hozzá.

“Fontos lenne egy sürgős, méltányos intézkedés akár a Legfelsőbb Bíróság elnöke, akár az országos rendőr-főkapitány vagy a belügyminiszter részéről, hogy ezt az eljárási hibát kiküszöböljék” – mondta a védő. Hozzátette: nem tudni, hogy a külföldi címre történő kézbesítés mikor történhet meg, mert a bírónő – akinek az ítéletet írásba kell foglalnia – jelenleg szabadságát tölti.

“Miután az érintettek egyike sem rendelkezik Magyarországon jövedelemmel és tartózkodási hellyel, hazájukban pedig el nem halasztható kötelezettségeik vannak, ezért nem lesz módjuk az alkotmányban és számtalan nemzetközi egyezségben, továbbá a büntető eljárási törvényben garantált védekezéshez, illetőleg a jogorvoslathoz való alapjoguk gyakorlásához” – mondta Tompos Judith.

Csullag Józsefné, a Tolna megyei bíróság szóvivője az MTI kérdésére elmondta: a bíróság soron kívül fog eljárni az ügyben, s az eljárás “maximum egy-két hetet vesz igénybe”.

Hozzátette: az írásos indoklást – ami “a törvényi határidőn belül el fog készülni” – az ügyvéd számára kézbesítik, s az eljárást a nyári törvénykezési szünet sem lassítja, mivel a soronkívüli eljárások addig is folynak.

A Paksi Városi Bíróság garázdaság és rongálás miatt ítélte el gyorsított eljárásban pénteken az öt aktivistát: egy német, egy svájci és három osztrák állampolgárt. Egy év próbára bocsátotta, s egy évre kitiltotta őket Magyarország területéről.