Csehországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról pénteken és szombaton megtartott népszavazáson a résztvevők 77,3 százaléka igennel, míg 22,7 százaléka nemmel szavazott – közölte szombaton három órával a választási helyiségek bezárása után a nem hivatalos végeredményt a központi választási bizottság.

A cseh statisztikai hivatal a szavazatok 99,8 százalékát dolgozta már fel. A központi választási bizottság szerint a fennmaradó két tizednyi szavazat már semmiképpen sem fogja érezhető módon befolyásolni a végeredményt.

A népszavazáson az arra jogosult választópolgárok 55,2 százaléka vett részt, amit a cseh illetékesek igen jónak tartanak. A képviselőházi választásokon ugyanis az átlagos részvétel 58, míg a szenátusi választásokon csak 35 százalék körül mozog. A részvétellel kapcsolatos érvényességi küszöb a népszavazáson nem volt.

“Csehország öntudatos és szuverén tagja lesz az Európai Uniónak, amely képes befolyásolni a közös döntéseket, s részt venni azok megvalósításában” – jelentette ki Vladimír Spidla kormányfő a népszavazás eredményét értékelő nemzetközi sajtóértekezletén Prágában. A kormányfő köszönetet mondott a választóknak, hangsúlyozva, hogy a döntés történelmi jelentőségű. “Sorsdöntő kérdésről született döntés. Ez a döntés egyértelmű és nyilvánvaló: igent mondtunk” – szögezte le a kormányfő.

Prágai megfigyelők szerint a népszavazás eredménye a kormánykoalíció pozícióját is erősíti. Bár Csehország európai uniós tagsága elől most már minden akadály elhárult, az még nem biztos, hogy az országot éppen a Spidla-kormány fogja bevezetni Európába. Spidla kérdésre válaszolva megerősítette a nap folyamán elhangzott kijelentését, hogy amennyiben a parlament nem szavazza meg a kormány által kidolgozott pénzügyi reformot, tehát az államháztartás kiadásainak csökkentését, lemond tisztségéről, ami egyben a kabinet lemondását is jelentené.

“Kötelességem, hogy ebbe (a reformba) mindent beleadjak. Ebből az is következik, hogy ha a reform nem lesz sikeres, akkor le kell vonnom a következményeket” – mondta Spidla a Právo című lap baloldali-liberális lap tudósítójának.

A miniszterelnök azt várja, hogy Csehország uniós csatlakozása után tovább javulnak az ország szomszédsági és regionális kapcsolatai is.

Cyril Svoboda külügyminiszter az egész ország sikerének minősítette a népszavazás eredményét. “Nagy örömömre szolgál, hogy az önkéntes részvétel ilyen magas volt. A tét is hatalmas volt, hiszen a népszavazás eredménye évtizedekre meghatározza Csehország sorsát” – mondta újságíróknak Svoboda.