Két héten belül elkészül a jövő évi német költségvetés tervezete, és akkor derül ki, hogy a bevételi oldal elbírja-e az adóterheknek a tervezettnél korábbi csökkentését – nyilatkozta Hans Eichel német pénzügyminiszter.

A miniszter szerint minél jelentősebb előrelépés történik az állami támogatások csökkentése terén, annál nagyobbak az eredetileg 2005-re tervezett adócsökkentés előre hozásának esélyei. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a német parlament felsőházában, a Bundesratban a kereszténydemokrata-keresztényszociális ellenzék támogassa az állami támogatások csökkentését.

A múlt hét elején került a német közvélemény elé az az elképzelés, amely 2004. január elsejére hozná előre az egy évvel későbbre tervezett adócsökkentést. A szociáldemokraták nyíltan megmondták, hogy a 16 milliárd eurós adócsökkentés alapja nem lehet a közjóléti kiadások csökkentése, hanem kizárólag az állami támogatások leépítése.

Európa legnagyobb gazdasága jelenleg az euróövezet leggyengébb gazdasági teljesítményét tudhatja magáénak. A munkanélküliségi ráta meghaladta a 10 százalékot, a munkanélküliek száma 4,3 millió, s elemzők az év végére ötmillió állástalannal számolnak. A gazdaság immár harmadik éve stagnál, s a legfrissebb jelentések szerint a helyzet minden várakozást felülmúlóan rosszabbodott. “Rövid távon nem zárhatjuk ki a további stagnálás lehetőségét sem”, nyilatkozta Hans Eichel pénzügyminiszter.

Tavaly Németországban alig 0,2 százalékkal nőtt a bruttó nemzeti össztermék. Gazdasági elemzők 2003-ra 0,3-0,5 százalékos növekedést jósolnak, míg a német kormány 0,75 százalékos gyarapodást vár.

Mindemellett Németország tavaly meghaladta az euróövezet költségvetési hiányküszöbét, s a hiányt az idén sem sikerül a maximálisan 3 százalékos szint alá szorítani. Hans Eichel elismerte, amennyiben a bruttó nemzeti össztermék kevesebb mint két százalékos növekedést produkál, nagy valószínűséggel 2004-ben is átlépik a hiányküszöböt.