Megkezdődött a szabálysértési tárgyalás 14 Greenpeace-tüntető, köztük 10 külföldi állampolgár ellen hétfőn a Paksi Városi Bíróságon; az aktivisták csütörtökön engedély nélkül demonstráltak a Paksi Atomerőmű előtt.

Tompos Judith ügyvéd szabálysértés hiányában az eljárás azonnali megszüntetését és a külföldi állampolgárok – 3 osztrák, 2 szlovák, 1-1 brit, holland, német, román és svájci – útleveleinek visszaadását kérte.

A jogi képviselő kifogásolta, hogy eddig nem volt módjuk megismerni, milyen szabálysértést követett el a 14 demonstráló, így nem tudtak a védekezésre felkészülni.

A bíró az ügyvéd kifogásait elutasította a fellebbezés lehetősége nélkül, majd ismertette a rendőrségi feljelentést.

Eszerint az előállítottak közterületen, engedély nélkül az erőmű F2 kapujához láncolták magukat, ezzel megakadályozták a szállítást, valamint egy gépkocsiból folyamatosan szirénát működtettek, és ezzel riadalmat keltettek az ott dolgozókban.

Az elkövetők többszöri rendőri felszólítás ellenére sem hagyták abba a tevékenységüket, így a rendőrség testi kényszer alkalmazásával a rendzavarást megszüntette.

A tárgyalás tanúk kihallgatásával folytatódik.

Garázdaság és rongálás bűncselekménye miatt pénteken a Paksi Városi Bíróság öt külföldi és egy magyar Greenpeace-aktivistát ítélt el gyorsított eljárásban.

Az aktivistákat egy év próbára bocsátotta a bíróság, és a külföldieket – egy német, egy svájci és három osztrák állampolgárt – egy évre kitiltotta Magyarország területéről. A hat ember azért került bíróság elé, mert a csütörtöki demonstráción az atomerőmű kapujához láncolták magukat.

A Greenpeace környezetvédő szervezet csütörtökön azért rendezett tüntetést a Paksi Atomerőmű előtt, mert nem kaptak időben választ a magyar miniszterelnöktől levelükre. A levélben kifogásolták az erőmű működésének tervezett meghosszabbítását. Biztosítékot kértek arra, hogy a létesítményt az eredetileg tervezett időben, 2012. és 2017. között bezárják.