Az ezret is elérheti azoknak a súlyos bűncselekményekkel vádolt, előzetes letartóztatásban lévő bűnözőknek a száma, akik e hónap végén, a büntetőeljárási törvény módosítása miatt szabadlábra kerülhetnek – tudta meg a HavariaPress.

Az új törvény szerint ezentúl a gyanúsítottak előzetes letartóztatását követően három éven belül első fokú ítéletnek kell születnie, máskülönben a vádlottakat szabadlábra kell helyezni. Érvényes lesz a törvény a régóta húzódó, nagy horderejű, életellenes illetve zsarolási ügyekre is, melyek vádlottjai automatikusan szabadlábra kerülnek, ha július elsejéig nem születik ellenük elsőfokú ítélet.

A HavariaPress értesülése szerint az utóbbi hetekben a fővárosi és több megyei bíróságon is előfordult, hogy a régóta húzódó súlyos ügyek vádlottjainak ügyvédje nem ment el a tárgyalásra, és helyettest sem jelölt ki maga helyett. A bíróság ilyenkor rendbírsággal sújtja a védőt, aki számára azonban mindez elhanyagolható veszteség, védence szabadlábra kerülésével szemben. A büntetőeljárást ugyan nem szüntetik meg ezekben az ügyekben, a nyári ítélkezési szünet végén a tárgyalások tovább folytatódnak. A vádlottakat azonban az új szabályok szerint még abban az esetben is szabadlábra kell helyezni július elsejéig, ha korábban bűnismétlés, szökés, vagy a tanúk megfélemlítésének veszélye miatt kerültek rács mögé. Az ügyészek és a bírák egy része is felháborodással fogadta az új törvényt, szerintük a közbiztonság mai állapota nem indokolja a szabályozásnak ezt a liberalizációját.