Magasabb bért kaphatnak a polgármesterek és jobb feltételekkel mehetnek korkedvezményesen nyugdíjba július elseje után – ha a parlament rábólint hétfőn az erről szóló törvénymódosításra – írja a Világgazdaság.

A szabályozás szerint a települések vezetőinek bérét az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők illetményalapjából indulva számítják ki, a település nagyságnak megfelelő szorzószámmal. A módosítás ezt a szorzószámot érinti. A képviselőtestületek maguk dönthetnek arról, emelik-e a polgármester bérét, de ennek költségeit is vállalniuk kell.

A helyzet rendezése azért is volt indokolt, mert sok településen a jegyző többet keres mint a polgármester, sőt olyan is van, ahol a település első embere csak hatodik-nyolcadik a fizetési listán – mondta a lapnak Pál Tibor belügyminisztériumi politikai államtitkár. A módosítás értelmében 33 ezer forintos illetményalappal számolva egy ezer főnél kevesebb lakosú település polgármestere 231000-297000 forint közötti összeget kereshet egy hónapban.

A módosítás érinti a polgármesterek korkedvezményes nyugdíjba vonulását is. Eszerint már 55 évesen nyugdíjba vonulhat az, aki legalább 11 évig főállású településvezető volt, öt év kedvezményt kapnak azok, akik 7, 3 évet pedig azok, akik 3 évig voltak polgármesterek. Aki már 11 évig betöltötte ezt a posztot, és már elmúlt 50 éves közszolgálati járadékot kap, amíg nem tud elhelyezkedni. A törvény szerint az önkormányzati képviselők tiszteletdíja is emelkedhet.