Az Országgyűlés nagy többsége megszavazta a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását. A módosítás elfogadása után az önkormányzati képviselő-testületek maguk dönthetnek arról, megemelik-e a polgármester bérét, de ha emelnek, ennek költségeit is vállalniuk kell.

A parlament hétfői ülésén megszavazták a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását. E szerint az önkormányzatoknak lehetőségük lesz a polgármesteri fizetések megemelésére és a korengedményes nyugdíjazást is lehetővé teszi a jogszabály.

A szabályozás szerint a települések vezetőinek bérét az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők illetményalapjából indulva számítják ki, a település nagyságnak megfelelő szorzószámmal. A módosítás ezt a szorzószámot érinti. A képviselő-testületek maguk dönthetnek arról, emelik-e a polgármester bérét, de ennek költségeit is vállalniuk kell.

A helyzet rendezése azért is volt indokolt, mert sok településen a jegyző többet keres, mint a polgármester. A módosítás érinti a polgármesterek korkedvezményes nyugdíjba vonulását is. E szerint már 55 évesen nyugdíjba vonulhat az, aki legalább 11 évig főállású településvezető volt.

A módosítás rendelkezik még a köztisztviselők lakhatásának segítését szolgáló állami készfizető kezességvállalás kiterjesztésről is: a 110 ezer köztisztviselő mellett további, több mint 60 ezer közszolgálati alkalmazott lakásvásárlására igénybe vehető állami támogatású hitel visszafizetésére vállal garanciát a költségvetés.