Alkotmányellenesnek minősítette szerdán a milánói főügyész azt a törvényt, amely hivatali idejében büntetőjogi mentességet biztosít az ország öt legfőbb közjogi méltóságának, köztük a miniszterelnöknek.

A törvényt, amelyet múlt szerdán fogadott el a jobboldali többségű parlament az ellenzék heves tiltakozása ellenére, mindenekelőtt azért vitte keresztül a kormánykoalíció, hogy megakadályozza Silvio Berlusconi miniszterelnök felelősségre vonását az ellene indított korrupciós perekben.

Ilda Boccassini milánói főügyész szerdán azon a tárgyaláson, ahol a kormányfőnek meg kellett volna jelennie, hivatalos beadványban nyilvánította alkotmányellenesnek a törvényt. Ugyancsak az alkotmány megsértésére hívta fel a figyelmet Gherardo Colombo ügyész, mert az megsérti az olasz állampolgárok törvény előtti egyenlőségének alapelvét. Colombo szerint a törvény elfogadásához kétharmados többség kellett volna a parlamentben.

A miniszterelnök védői szerdán az új törvényre hivatkozva közölték: a pert fel kell függeszteni. Berlusconi védőcsapatának vezetője, Gaetano Pecorella egyébként a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke.