A környezetvédelmi miniszter azt szeretné, ha az állatkínzás, az állatviadal és az orvvadászat is bűncselekménynek számítana. Persányi Miklós ezért még ebben a kormányzati ciklusban módosíttatná a büntetőtörvénykönyvet. A miniszter minderről Fadd-Domboriban beszélt, ott, ahol másfél hete biztonsági őrök halálra kínoztak egy kóbor kutyát.

A kutya nem élte túl, hogy autóhoz kötve, kötélen vonszolták körbe a kikötőben, a brutális tett híre azonban a környezetvédelmi minisztériumba is eljutott. A helyszínen Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter is aláírta azt az ívet, amely szigorúbb eljárást kér az állatkínzókkal szemben.

“Szabálysértési eljárás során néhány tízezer forintos büntetést lehet kiszabni. Ha a büntetőtörvénykönyvbe kerül, akkor sokkal szigorúbb lesz, és előfordulhat szabadságvesztés is” – nyilatkozta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.

A büntetőtörvénykönyv módosítását az igazságügyi tárcának kell az országgyűlés elé terjeszteni. Bárándy Péter igazságügyi miniszter egyetért a környezetvédelmi tárca javaslatával. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter azt is szeretné elérni, hogy a jövőben az orvvadászat és az állatviadal tartás is bűncselekménynek számítson, és akár egy év szabadságvesztés is kiszabható legyen érte.