Az egészségügyi szakmai befektetők számára is lehetőséget ad a részvételre az intézmények gazdasági átalakításában az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi közszolgáltatások szervezéséről szóló törvény, amely július 1-jén lép hatályba.

A kórháztörvényként ismertté vált jogszabályban két szerződési forma szerepel: az ellátási és a közreműködői. Az egészségügyi szolgáltató az ellátási szerződésben arra vállal kötelezettséget, hogy a meghatározott szolgáltatásokat az előírt szakmai színvonalon nyújtja. Ehhez képest a közreműködő a saját tulajdonában vagy használatában lévő eszközökkel, személyesen vagy az általa foglalkoztatott egészségügyi dolgozókkal nyújtja a szolgáltatást.

Az intézmények tulajdonosai az egészségügyi szolgáltatási felelősséget átadhatják valamely gazdasági társaságnak, amely ezzel jogosultságot kap finanszírozási szerződéskötésre az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP). Az ellátásért felelős társaság közreműködői szerződést köthet egyes intézményi feladatokra más vállalkozással, de elszámolásra az OEP-pel egyedül lesz jogosult.

Az egészségügyi dolgozók jogállásáról nem a kórháztörvényben, hanem egy másik jogszabályban rendelkeznek majd. A törvényt elsőként június 16-án szavazta meg az Országgyűlés, ezt követően azonban a köztársasági elnök 23-án megfontolásra visszaküldte azt a Háznak. A parlament még aznap újratárgyalta a jogszabályt, és változatlan formában ismét elfogadta.