Hétfőn választ új elnököt az Alkotmánybíróság, mivel a testület jelenlegi vezetője, Németh János alkotmánybírói megbízatása július 31-én, 70. életévének betöltése miatt megszűnik. A Magyar Hírlap értesülései szerint a pozícióra ketten esélyesek leginkább a pozícióra: a korábbi főtitkár, ma helyettes, Holló András és Erdei Árpád.

Németh János, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnöke július 31-ével távozik posztjáról, helyére ma választanak új elnököt. A Magyar Hírlap úgy értesült, hogy ketten esélyesek leginkább a pozícióra: Erdei Árpád és Holló András a korábbi főtitkár, ma helyettes. Erdei Árpádot inkább a konzervatívabb felfogásúak közé sorolják, míg Holló Andrást a Sólyom László-i felfogás örökösének tekintik.

Az Alkotmánybíróság elnökválasztó teljes ülése akkor lesz határozatképes, ha a hivatalban levő alkotmánybírák mindegyike jelen lesz. Az Alkotmánybíróság tagjai közül, jelölés nélkül, titkos szavazással választ elnököt. Várhatóan többfordulós eljárásra kerül sor, vagyis az első körben nem sikerül egyik jelöltnek sem elnyernie az abszolút többséget jelentő hat bírói szavazatot.

Az elnöknek kulcsszerepe van az Alkotmánybíróság működtetésében: ő jelöli ki az egyes ügyeket előadó bírákat, javaslatot tehet egy-egy eljárás hivatalból történő elindítására is. Szavazategyenlőség esetén pedig az ő voksa dönt. Németh János 1997. június 17-e óta tagja, 1998. november 24-e óta elnöke az Alkotmánybíróságnak. Korábban hét éven át az Országos Választási Bizottság elnöke volt.