A kormánytagok egyenként támogatják, ősz előtt mégsem dönt a kormány a Néprajzi Múzeum ki-, és a Legfelsőbb Bíróság beköltözéséről a Kúria épületébe. A költözések minimum 35 milliárdba kerülnének. Lomnici Zoltán, az igazságszolgáltatás első embere ugyanakkor azt szerette volna, ha július elseje előtt határoz a kabinet. Keddtől ugyanis feláll a Fővárosi Ítélőtábla, amelynek épületét negyedmilliárd forintért bérli évente a költségvetés.

Az új ítélőtáblára az igazságszolgáltatás évi negyedmilliárd forintot költ. Az igazságügyi miniszter, akin számon kérik, hogy kevés a pénze a bíróságoknak, támogatná, hogy a Kúriát visszakapja a Legfelsőbb Bíróság és az ítélőtábla elfoglalja a Markó utcai főbírósági épületet. “Nem idegen ez a felfogás a miniszterelnöktől sem és azt is tudom, hogy a Legfelsőbb Bíróság és az Igazságszolgáltatási Tanács elnöke ezt kifejezetten szorgalmazza. Ehhez képest azt gondolom, ebben előrehaladásnak – nem gyors, de előrehaladásnak kell történnie” – nyilatkozta Bárándy Péter, igazságügyi miniszter.

Lomnici Zoltán azt szerette volna, ha még kedd előtt megszületik a kormánydöntés, és ahogy 1949 előtt, a legfelsőbb törvénykezés háza lesz a Kúria. A korábbi kormányokhoz hasonlóan a mostani is halogat, s ez a kancelláriaminiszter szerint is az ítélőtábla bérleti díja miatt közpénzek millióinak kiadásával jár. “Igen, a másik oldalról azonban a dolog úgy néz ki, hogy mikor vagyunk arra képesek, hogy 35-37 milliárd forintot egy ilyen fontos ügyre tudjunk szánni? Hiszen még ha ez programozottan, 5-8 éves távlatban történik, komoly szakmai korlátok vannak” – közölte Kiss Péter, kancellária miniszter.

Egy új Néprajzi Múzeum építése az igazgató korábbi becslése szerint 14-15 milliárd, a tárgyak darabonkénti költöztetése 250 millió forint. Kiss Péter úgy tudja, a Glatz Ferenc vezette tudósbizottság támogatja a Legfelsőbb Bíróság átköltözését és a múzeum új helyre költözését. Ha még július elején átküldik az anyagot a Kancelláriára, a kormány leghamarabb ősszel tárgyal a Kúria sorsáról.