Az olasz szenátus illetékes bizottsága csütörtökön jóváhagyta a régóta vitatott médiatörvény-tervezetet. A jogszabály többek között elhárítaná az akadályokat a miniszterelnök, Silvio Berlusconi Fininvest nevű médiaholdingjának további terjeszkedése elől azáltal, hogy lapok közvetlen tulajdonlását teszi lehetővé számára.

A törvény jelentősen enyhítené a hirdetési bevételek jelenlegi korlátozásait, amelyek a Fininvest Mediaset televíziós csoportjára és a RAI állami televízióra is vonatkoznak. Mivel számos, csupán elnagyoltan körülhatárolt bevételi kategóriát fogalmaz meg, ezzel – bírálói szerint – gyakorlatilag tágabb játékteret ad egyes hirdetési jövedelmek átcsoportosítására, és így a bevételi korlátozások megkerülésére. Az új szabályozás azt is lehetővé tenné a Mediaset számára, hogy elkerülhesse a bírósági döntést a Rete 4 nevű rádióadója leválasztására.

Berlusconit már eddig is sokan vádolták azzal, hogy az olasz televíziós piac 90 százalékát ellenőrzi, és a közvéleményt számos magazin segítségével is befolyásolja, amelyeket vagy a Fininvest vagy Berlusconi családja ellenőriz.

A médiatörvény – amelyet először tavaly ősszel terjesztettek elő – mind a középbal ellenzék, mind a jobbközép kormánykoalíció egyes képviselőinek nemtetszésével találkozott, sőt egyes elemeivel kapcsolatban az olasz államfő is elégedetlenségét fejezte ki.

A teljes szenátusi vita várhatóan jövő csütörtökön kezdődik, és utána kerül a törvényjavaslat a parlament alsóházához.