Tavaly összesen 4078 embert végeztek ki a világon, és közülük több mint 3 ezret Kínában – állapította meg hétfőn nyilvánosságra hozott éves jelentésében a római székhelyű Hands off Cain nevű nemzetközi szervezet.

A halálbüntetés eltörléséért harcoló társaság titkára, Sergio D’Elia hangsúlyozta: kedvező tendencia tapasztalható, hiszen 2001-ben 4700 elítéltnek vették el az életét.

A tavalyi kivégzések zömét – 3138-at – Kínában hajtották végre. Az Ázsiában végrehajtott halálos ítéletek száma tavaly 3925 volt. Kínát Irán 316 és Irak 214 kivégzéssel követi a sorban. Afrikában 63 elítélt került hóhérkézre.

Európában összesen 19 embert végeztek ki. Közülük hármat Fehéroroszországban, amely az öreg kontinens egyetlen állama, ahol még mindig gyakorlat a legsúlyosabb büntetés kiszabása és végrehajtása.

A másik tizenhat – tizenöt oroszországi és egy grúziai – esetben azonban nem az állami szervek, hanem a csecsen szakadárok ellenőrzése alatt lévő területeken, az iszlám törvénykezés a saría alapján hozott halálos ítéleteket vették számításba a jelentés szerkesztői. A saría betűjét követve egyébként tavaly 18 országban összesen 773 halálos verdikt született.

Az amerikai földrészen gyakorlatilag az Egyesült Államok az egyetlen ország, ahol tavaly alkalmazták a legszigorúbb büntetési formát. 71 személyt végeztek ki. D’Elia itt utalt rá és élesen elítélte azt, hogy az idén áprilisban a kubai hatóságok 3 embert fosztottak meg életétől azért, mert az Egyesült Államokba akartak téríteni egy hajót.

A kínai kivégzésekkel kapcsolatban a Hands off Cain megjegyezte, hogy az ázsiai országban állami titoknak minősülnek a halálbüntetés meghozataláról és végrehajtásáról összeállított statisztikák. A szervezet a Kínai Kommunista Párt egyik névtelenségbe burkolódzó illetékesétől kapott dokumentációból nyerte értesüléseit, amelyek szerint Kínában 1998 és 2001 között mintegy 15 ezer ember végeztek ki, és ez a szám négyszerese a nyugati becsléseknek.

A szervezet beszámolójában végül üdvözölte, hogy néhány országban, így Guatemalában és a Fülöp-szigeteken a közelmúltban befagyasztották a halálos ítéletek végrehajtását, illetve Kelet-Timoron az alkotmányba foglalták a halálbüntetés eltörlését.