Gyors ütemben terjed a gazdasági bűnözés, az elmúlt két év alatt 37 százalékra nőtt azon vállalati vezetők száma, akik szenvedő alanyaivá váltak egy vagy több komolyabb csalásnak – derül ki a PricewaterhouseCoopers által 2003-ban készített felmérésből.

A kutatás megállapítja, hogy minél nagyobb a vállalat, annál nagyobb valószínűséggel fordulnak elő gazdasági bűncselekmények, az iparágak között azonban nincs különbség: egyik sem érezheti magát biztonságban, minden területen 30 százalékon felüli az észlelési arány. A leggyakrabban említett bűncselekmények a vagyontárgyak hűtlen kezelése, amely egyben a legkönnyebben észlelhető bűntett is, hiszen az áldozatok 60 százaléka nevezte meg, az őt ért csalások egyikeként.

A legjelentősebb mértékű gazdasági bűnözésről az afrikai válaszadók és az észak-amerikaiak számoltak be. Ezzel szemben az orosz és a török válaszadók egyáltalán nem észleltek gazdasági bűncselekményt. Az egy vállalatra eső átlagos veszteség 2 199 930 dollár. A 3600 vállalati vezető megkérdezésével készített felmérésből kiderül, hogy a jövőre nézve leginkább a számítógépes bűnözés miatt aggódnak a döntéshozók.