Majdnem egymilliárd dolláros kártérítést ítélt meg egy amerikai bíró 17, még az első öbölháború során fogságba esett amerikainak és családtagjainak, a károkozást Szaddám Huszeinek kellene megfizetni.

Richard Roberts bíró 653 millió dollár kompenzációt ítélt meg a volt hadifoglyoknak sebesüléseikért, a nekik okozott fájdalmakért és szenvedésekért, illetve a lelki gyötrelmekért, s további 306 millió dollárral az elkövetőket, vagyis a volt iraki elnököt és titkosszolgálatát büntette. Az alperesek természetesen nem válaszoltak az idézésekre és nem is jelentek meg a bíróságon, s emellett még az sem világos, hogy kin és hogyan lehet majd behajtani a megítélt kártérítést.

A volt amerikai hadifoglyok egyik ügyvédje el is ismerte a Reuters hírügynökségnek, hogy a pereskedés célja elsősorban az volt, hogy a közvélemény többet tudjon meg a bukott iraki rendszer által elkövetett bűncselekményekről, illetve figyelmeztetés másoknak, hogy fontolják meg, miként bánnak a hadifoglyokkal. Steve Fennell ügyvéd ugyanakkor azt reméli, hogy iraki alapokból sikerülhet majd hozzájutni a megítélt kártérítéshez, az amerikai kongresszus szándékainak megfelelően.