Román részről a magyarigazolvány külalakjával és a magyarul tanuló gyermekeknek szánt támogatás folyósításával van elsősorban elégedetlenség a magyar kedvezménytörvény módosítását követően – jelentette ki kedden a Rompres hírügynökségnek adott nyilatkozatában Bogdan Aurescu román külügyi helyettes államtitkár.

Aurescu elmondta, hogy a magyarigazolvány hasonlít a magyar útlevélhez, a dokumentum fedőlapján a Szent István-i korona látható és egy sor olyan személyazonosító elemet tartalmaz, amely a megszokott útlevelekben található.

– A velencei bizottság 2001-ben megfogalmazott ajánlásai szerint egy ilyen dokumentum nem tartalmazhat az etnikai hovatartozásra vonatkozó adatokat, illetve nem hasonlíthat egy személyi okmányra. Nem szerepelhet személyi azonosító okmányként, csak arra szolgálhat, hogy a törvény által biztosított kedvezményekre való jogosultságot igazolja – mondta.

A helyettes külügyi államtitkár elmondta, Románia azt szeretné, ha a magyar nyelven tanuló gyermekeknek szánt támogatást az oktatási intézmények kapnák, nem pedig a szülők, illetve szülői közösségek, mivel ez utóbbi esetben az etnikai alapú diszkrimináció valósulna meg.

Román részről kifogásolják a romániai magyar hallgatóknak, illetve tanároknak adott diák- és pedagógusigazolványt, valamint oktatói kártyát, mondván az érintettek akkor is hozzájuthatnak a magyarországi kedvezményekhez, ha nem kapnak ilyen okmányt a magyar államtól.