Az Árpád-sávos zászlók nyilvános használatáról kért állásfoglalást Bárándy Péter igazságügy-minisztertől a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának elnöke levélben.

Danielisz Béla szocialista fővárosi politikus “véleménye szerint a zászló kötődik a nyilas korszakhoz, így használata a különböző rendezvényeken jogszabályellenes, bár nevesítve nincs” a büntető törvénykönyvben (Btk.) – olvasható a közleményben. “Amennyiben a minisztérium jogértelmezése szerint a zászló nyilvános helyen való használata jelenleg nem sért semmilyen jogszabályt”, úgy a bizottsági elnök kezdeményezni fogja a Btk. módosítását – tartalmazza a közlemény.

A fővárosi bizottsági elnök annak kapcsán adott ki közleményt, hogy Hódmezővásárhely egyik közterületén a magyar és az uniós lobogó mellett Árpád-sávos zászlókat is kihelyeztek, a MEASZ kifogása után azonban levették őket. A büntető törvénykönyv (Btk.) az önkényuralmi jelképek közé sorolja a horogkeresztet, a nyilaskeresztet, az SS-jelvényt, az ötágú vörös csillagot, a sarlót és kalapácsot.

A Btk. szerint ezek használata vétségnek minősül, pénzbüntetés jár érte, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg.