A házi pálinkát előállítók azt kifogásolják, hogy jövedéki adó megfizetése nélkül még a barátaikat sem vendégelhetik meg a nedűből

Alkotmánybírósághoz fordult egy nyugdíjas görcsönyi tanár, mert felháborítónak tartja, hogy házi főzésű pálinkájából csak a jövedéki törvény megsértésével ajándékozhat ismerőseinek. A pálinkafőzők az idős férfi mellé álltak, és a Pénzügyminisztériumtól várják a szerintük félresikerült törvény módosítását. A tárcnál viszont azt mondják, hogy a pálinkások félreértelmezik a jogszabályt.

Kínálni, mértékkel iszogatni még szabad, ajándékozni viszont már nem lehet a házi főzetésű pálinkát. A jövedéki törvény szerint azok, akik bérfőzésben készítettnek pálinkát, csak magukat boldogíthatják vele. A gyümölcspálinka főzők felháborodtak a szabályozáson, van, aki az Alkotmánybíróságtól várja a törvény megsemmisítését.

A pálinka ajándékozására vetemedő ember tíz liter alatt 20 ezer, a felett pedig 100 ezer forint pénzbírságra számíthat.

A pénzügyminisztérium szerint egyszerű félreértésről lehet szó, amit a pálinkafőzőkkel hamarosan tisztáznak.

Több pálinkafőző azt tervezi, hogy ha a Pénzügyminisztérium nem ad egyértelmű választ arra, hogy szabad-e pálinkát ajándékozni, vagy sem, akkor tüntetést, esetleg engedetlenségi mozgalmat szerveznek.