A jogtalanul megadott támogatásokat a kedvezményezetteknek kamatostul kell visszafizetniük az önkormányzatok kasszájába.

Az Európai Bizottság fogja eldönteni Magyarország csatlakozás után, hogy milyen helyi kedvezményeket nyújthatnak az önkormányzatok, ehhez azonban a kérdéses támogatás bejelentése is szükséges. Mivel Magyarországon a helyi adók tekintetében az önkormányzat rendeletében korlátlanul nyújthat kedvezményeket, ezért előfordulhat, hogy a kedvezmény az uniós szabályokkal ellentétes állami támogatást nyújt.

Az EU versenyjogi szabályozása a támogatásokat nagyon szigorú feltételekhez köti. Az állami támogatások generális tilalmát csak néhány esetben lehet feloldani. Az uniós joganyag alapján természetesen nem minden támogatás tiltott. Ezt azonban a csatlakozás után az Európai Bizottság hivatott eldönteni.

A szabályok megsértésének komoly következményei vannak. Amennyiben ugyanis egy önkormányzat az Európai Bizottság által versenytorzítónak tartott adókedvezményt alkalmaz, akkor a kedvezmény összegét kamatokkal együtt kell visszafizetni.

További részletek: Korridor