Harmincnyolc emberkereskedő őrizetbe vételét eredményezte az a most befejeződött, közös európai rendőri művelet, amelyet az Európai Unió indított a görög elnökség alatt, annak kezdeményezésére, és amelyben számos más ország mellett Magyarország is részt vett.

Az Europol (az EU bel- és igazságügyi együttműködése keretében kialakított európai rendőrségi központ) kiemelte Hágában kiadott pénteki közleményében: ez a nagyszabású nemzetközi rendőri akció első a maga nemében, amennyiben az embercsempészet kiinduló-, tranzit- és célországai most először léptek fel közösen e bűncselekmény ellen.

A rendőri művelet célterülete Kelet-Európa volt, különösen a Balkán, ahonnan egyre növekvő számban visznek emberkereskedők nőket és gyermekeket az Európai Unió tagországaiba szexuális kizsákmányolás céljából.

Az Europol a részt vevő országok által átadott információk gyűjtésével, rendszerezésével és elemzésével segítette a közös nemzetközi rendőri műveletet.

A közös munka révén 110 emberkereskedőt sikerült azonosítani, s 38-at tudtak ezek közül elfogni.

A közös műveletben részt vett (Magyarországon és Görögországon kívül) Olaszország és Portugália, továbbá Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Moldova, Románia, Szerbia-Montenegró és Szlovénia.