A bolti sorozatgyilkossággal vádolt Erdélyi Nándor ügyében a megismételt elsőfokú eljárásban várhatóan még a jövő héten határozatot hoz a Fővárosi Bíróság (FB).

A magyar származású, jugoszláv állampolgárságú fiatalembert a FB a vádban szereplő négy, 1998-ban elkövetett emberölés közül a csepeli kettős gyilkosságban mondta ki bűnösnek 2000 novemberében. Két másik gyilkosság vádja alól azonban bizonyítottság hiányában felmentette. Akkor Erdélyi Nándort első fokon nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés miatt nem jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte az FB.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) azonban másodfokon tavaly márciusban megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet, és új elsőfokú eljárás lefolytatására kötelezte a FB-t.

Az LB tavalyi döntésének indoklása szerint Erdélyi Nándor a nyomozásban tett és utóbb visszavont beismerő vallomásai számos olyan adatot tartalmaznak, amelyet csak a bűncselekmények elkövetője ismerhetett. Továbbá a LB előtt tavaly ismertettek egy akkoriban született tanúvallomást, amely a legfőbb bírói fórum szerint közvetett bizonyítékként szolgálhat Erdélyi Nándorra nézve az egyik olyan gyilkossággal kapcsolatban, amelynek vádja alól első fokon felmentették.

Az eljárás adatai szerint a vajdasági fiatalember 1997 decemberében szabadult négy rendbeli bűnsegédként, bűnszervezetben elkövetett rablás miatt kiszabott négyéves fegyházbüntetéséből.

Mivel akkor a bíróság kiutasította Magyarországról, ennek végrehajtása céljából szabadulása után Erdélyi Nándort a kiskunhalasi szállásra vitték, ahonnan 1998 januárjában háromnapos kimenőre távozott, de vissza már nem tért.

A vádirat szerint a férfi 1998. január 17-én a VII. kerületi Rákóczi úton egy sportüzletben, február 4-én, a IX. Kinizsi utcai villamossági üzletben egy-egy férfi eladót, február 3-án pedig egy csepeli textilboltban két női alkalmazottat pisztollyal közelről fejbe lőtt. Mind a négyen belehaltak sérüléseikbe, Erdélyi Nándor pedig összesen mintegy 55 ezer forintot zsákmányolt. A gyilkos fegyver nem került elő és szemtanúk sem voltak.

Az FB az ügy bonyolultsága és nagy társadalmi visszhangja miatt az első eljárásban öttagú bírói tanácsot jelölt ki.

A megismételt elsőfokú eljárásban keddre tűzte ki a perbeszédeket az FB, és várhatóan még az ítélkezési szünet előtt kihirdeti az elsőfokú döntést is.

Erdélyi Nándor a megismételt eljárásban nem kívánt vallomást tenni, ügyvédje korábbi tájékoztatása szerint azért, mert már mindent elmondott, amit tudott.