Vizsgálni fogja az Állami Számvevőszék az Állami Autópályakezelő K&H Equities-es befektetését – jelentette be Kovács Árpád elnök. A vizsgálat legkorábban szeptember végén fejeződhet be.

A PSZÁF elnöke már májusban kérte, Tállai András fideszes bizottsági elnök a múlt héten, Medgyessy Péter pedig ma, hogy az ÁSZ indítson vizsgálatot az Állami Autópályakezelő befektetésével kapcsolatban. Mint ismert, az autópályakezelő 13 milliárd forintnyi közpénzt forgattatott meg a sikkasztási botrányba keveredett K&H Equities brókerével. Az autópályakezelő félmilliárd forintot nyert az ügyleten, de elképzelhető, hogy szabálytalanul. Kovács Árpád elmondta: az ÁSZ azt nem tudja majd vizsgálni, hogy a brókercég hogyan forgatta, mibe fektette az állami cég pénzét, mivel a tranzakciók még az üvegzseb-törvény hatálybalépése előtt történtek. Azt viszont alaposan megnézik majd a számvevők, hogy hány állami cég üzletel az ÁAK-hoz hasonló módon.

“Arra is választ kell adni, hogy ez egyedi jelenség volt-e a 13 milliárd forintos befektetés, vagy az állami pénzekkel gazdálkodók kockázatot vállalva a pénzt megpróbálják fialtatni” – nyilatkozta az RTL Klub Híradójának Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke. Az ÁSZ elnök elmondta: a vizsgálatot nem külön indítják, hanem az amúgy is beütemezett ellenőrzéseket terjesztik ki. Sorra kerül a gazdasági, a pénzügyi tárca, és a Magyar Fejlesztési Bank is. Az első eredmények októberre várhatók.