Július 21-i hatállyal megtiltják a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek átmenő forgalmát a Velencei-tavi közutakon.

Az egy hét múlva életbe lépő rendelkezést hétfőn Velencén Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Oláhné Surányi Ágnes Velence polgármestere, a Velencei-tavi Kistérségi Területfejlesztési Társulás elnöke jelentette be. A forgalomkorlátozás előzménye: az év elejétől fizetővé vált az M7-es autópálya és emiatt a Velencei-tavi utakon elsősorban a 7-es főúton rendkívüli mértékben megnövekedett a forgalom.

A sorozatos lakossági tiltakozó megmozdulások, félpályás útlezárások nyomán Velence, Gárdony, Kápolnásnyék, Baracska és Martonvásár önkormányzata egy gazdasági miniszteri rendeletre hivatkozva kérte az út kezelőjétől, a Fejér Megyei Állami Közútkezelő Kht.-tól a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek forgalmának korlátozását. A minisztérium az önkormányzatokkal közösen elvégeztette a zajterhelés és károsanyag-kibocsátás vizsgálatát, aminek eredményeként kiderült, a zajterhelés a 7-es út mentén minden településen meghaladja az egészségre ártalmas mértéket. A forgalomkorlátozó táblák kihelyezése már kedden megkezdődik a Martonvásár és Agárd közötti közel 28 kilométeres szakaszon.

Annak érdekében, hogy a Velencei-tó északi oldalán a 8116-os számú Pákozd-Sukoró közötti és az északi oldalt a délivel összekötő 6213-as számú Dinnyés-Pákozd közötti út ne válhasson kerülőúttá – veszélyeztetve ezzel a kistelepülések, illetve a Velencei-tó térségének nyugalmát -, ezeken az utakon a nehézjárművek átmenő forgalma a jövőben ugyancsak tilalom alá esik majd. Csillag István megerősítette: mindez csak kezdeti lépés a Velencei-tavi úthálózat tehermentesítésére. Amennyiben idén, illetve a következő években megfelelő forrásokat találnak, úgy fokozatosan buszbeálló-öblöket, lámpával védett gyalogos átkelőket és a forgalom folyamatosságát segítő körforgalmat is kiépítenek a Velencei-tó főútvonalán. A külföldi kamionosokat már a határon értesítik a változásokról szórólapok segítségével.