A magyar telekommunikációs piacon is hullámokat vethet az Európai Bizottság szerdán várható döntése, amellyel kolosszális pénzbüntetést ró ki a Wanadoo francia internetszolgáltató vállalatra piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt. Hasonló ügyben eljárás folyik Magyarországon a Vivendi és a Matáv ellen is.

Az Index értesülései szerint az Unió legfelsőbb versenyhatósága szerdán több mint tízmillió euróra fogja megbírságolni a France Telecom többségi tulajdonában lévő vállalatot, amely a szélessávú internetpiacon élvezett erőfölényével úgy élt vissza, hogy mesterségesen alacsonyan tartotta az árakat, ezzel ellehetetlenítve versenytársait.

A brüsszeli Európai Bizottság hivatalosan csak szerdán dönt a büntetés kiszabásáról, de úgy tudjuk, hogy a döntés elmarasztaló lesz, a bírság pedig valahol 10 és 12 millió euró között várható. Mario Monti versenyjogi ügyekért felelős európai uniós biztos már decemberben azt nyilatkozta, hogy a Wanadoo visszaélt piaci erőfölényével “a lakossági szélessávú internetpiac fejlődésének e korai, kritikus szakaszában”. Az Európai Bizottság adatai szerint a Wanadoo a vitatott piac 70 százalékát ellenőrzi.

Az ügynek az a hazai vonatkozása lehet, hogy nagyon hasonló vádak merültek fel a Vivendi Telecommal és a Matávval szemben a magyarországi piacon. A Vivendi Telecom ellen eljárás is folyik a Gazdasági Versenyhivatalban, mert feltételezhető, hogy olyan áron adta ADSL-szolgáltatását nagykereskedelmi partnereinek, hogy az eleve lehetetlenné tette számukra, hogy profitot termeljenek. A Matávval szemben szintén eljárás folyik, a hangalapú piacon folytatott hasonló tevékenysége miatt. A Vivendi-ügyben egy-két héten belül döntés is várható.

Váczi Nóra, a Gazdasági Versenyhivatal illetékese szerint az Európai Bizottság szerdai döntése közvetlenül és konkrétan nem befolyásolja ezeket a folyó ügyeket, áttételesen és hosszabb távon viszont igen. “Eddig is figyelemmel kísértük a bizottsági döntéseket, a csatlakozás után pedig közvetlenül is alkalmazni fogjuk a közösségi versenyjogot” – mondta, elismerve, hogy a GVH “gondolkodására” feltétlenül hatással van a Bizottság jogértelmezése.

A téma értői szerint a szaporodó uniós eljárások a piaci erőfölényükkel visszaélő telekomcégek ellen semmi esetre sem számítanak jó hírnek a magyar piacon hasonlóan viselkedő vállalatok számára. Különösen, hogy az új uniós telekommunikációs szabályozás – amely ebben a hónapban lép érvénybe – részben épp ezeket a cégeket veszi célkeresztbe. Az Unióban az Európai Bizottság a legfelsőbb versenyhatóság, és az új szabályozás értelmében Brüsszelnek ahhoz is joga lesz, hogy felülbírálja az állami versenyhatóságok döntéseit.