A Coca-Cola ellen büntetőjogi eljárást kezdeményezett az Egyesült Államok egészségügyi minisztériuma – jelentette a BBC. A vizsgálatot Matthew Whitley, korábbi beszerzési igazgató még márciusban összeállított anyaga alapján indították el. Eszerint az üdítőital-gyártó manipulálta könyvelését és egy előzetes termékteszt eredményét, valamint fémmel szennyeződtek az italautomatákban lévő termékei.

Az illetékes ügyészi hivatal a vizsgálat során azt szeretné feltárni, hogy a világ legnagyobb üdítőital-gyártója megtévesztő reklámot használ és meghamisította üzleti beszámolóit. Matthew Whitley, aki korábban az üdítőital-multi beszerzési igazgatója volt, májusban közölte egyebek mellett azt, hogy a Coca-Colánál különböző trükkökkel manipulálták a könyvelést, meghamisították a kiadásokra és bevételekre vonatkozó adatokat.

A volt beszerzési igazgató – aki hallgatásáért eredetileg 44 millió dollárt kért a cégtől, és csak akkor döntött a perindításról, amikor ezt nem kapta meg – arról is beszélt, hogy volt munkahelye több száz gyereknek fizetett olyan gyorséttermi menüt, amelyben szerepelt egy, még bevezetés előtt álló kólaízű jégkása. Az így felpörgetett kereslet nyomán a gyorsétterem-hálózat felvette étlapjára Coca-Cola termékét, amely később azonban megbukott. A gyorsétterem-lánc a kijelentés hatására megkezdte a vizsgálatot, ennek még nincs eredménye. Whitley színrelépése után a vállalat illetékesei bejelentették: vizsgálatot indítanak a vádaskodás nyomán. A BBC szerint a Coca-Cola esküdt harcot hirdetett Whitley ellen. Azt állították, hogy erősen kétségbe vonható az összes állítása, mivel csak azután lépett a nyilvánosság elé, hogy elvesztette állását. A vállalatnál tagadták, hogy pénzügyi beszámolóik manipuláltak lennének.

A volt beszerzési igazgató azt is kijelentette, hogy a Coca-Cola menedzserei tudták: az ital-automatákban a termékek fémmaradványokkal szennyeződtek hűtés közben. A cég illetékesei szerint a saját tesztjeik során az automaták és a talált fémszennyezés között összefüggés nem találtak, és nem bizonyított a fogyasztók egészségkárosodása. A toxikológiai tanulmányok sem találtak egészségkárosodást a fogyasztóknál. A Coca-Cola azt is közölte: kevés fémmel szennyeződött dobozt találtak az elmúlt pár évben az automatákban. Kis mennyiségben találtak fémet az automatákban hűtött italokban, ami hasonló mennyiségű, mint amennyi a vas vagy rozsdamentes edényben főzött ételekben található. Szerintük ez a mennyiség összhangban van a laboratóriumi kísérletekkel, és nem egészségkárosító. A kezdeti tagadások után azonban a múlt hónap közepén a Coca-Cola beismerte a csalást. A multi a teszteredmények manipulálását elismerte, a cég belső vizsgálóbizottsága a könyvelésben csak egy kisebb, kilencmillió dolláros hibát talált. Állításuk szerint emiatt a negyedéves eredmény részvényenként negyed centtel lesz alacsonyabb. A vállalat egyben megerősítette, hogy Whitley vádaskodása ellen a bíróságon védik meg magukat.

Úgy tűnik azonban, az amerikai egyészségügyi minisztert nem győzte meg a cég védekezése. Ezért kezdeményezett jogi vizsgálatot, amely hivatalosan Georgia állam főügyészétől indult – írja a BBC honlapja. A vállalat kijelentette, hogy együttműködést tanúsít az állami vizsgálat során. A befektetők egyelőre kevés érdeklődést mutatnak a nyomozás iránt. Caroline Levy, az UBS Warburg elemzője szerint a legtöbb ember az gondolja, hogy elszigetelt esetről van szó. A Coca-Cola részvényei tíz centet estek a New York-i tőzsdén. A vállalat fő riválisának, a PepsiCó-nak a részvényei viszony 47 centet, vagyis egy százalékot emelkedtek zárásig.