A megvizsgált több mint 2 millió személyi jövedelemadó bevallásból 8.215 adózónak fizetett vissza az adóhivatal 16,4 millió forintot az utólagosan módosított adótörvények alapján – közölte az adóhivatal csütörtökön.

Az adótörvények márciusban visszamenőleg változtak, így változhatott az adójóváírás összege a 2002. év után.

A tavaly nyáron módosított adó jóváírási szabályok néhány esetben kedvezőtlenül érintette az adózókat. Ezt a parlament idén márciusban korrigálta úgy, hogy a 2002-re érvényesíthető adójóváírás összege nem lehet kevesebb a 2002-ben megszerzett bér 10 százalékánál, legfeljebb a jogosultsági hónaponkénti 3 ezer forintnál.

Amennyiben az összes bevallott, elszámolt jövedelem az 1,2 millió forintot meghaladta, de nem több 1,533 millió forintnál, akkor az 1,2 millió forint feletti jövedelem 18 százalékával a magánszemélyt egyébként megillető adójóváírás összegét ebben az esetben is csökkenteni kell a változások alapján.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint összesen 8.329 embert érintett kedvezően az utólagos változás, ami a megvizsgált adózók 0,36 százaléka. A hivataltól 110 adózó kapott olyan értesítést, hogy a visszautalható összeg nem haladta meg a 100 forintot, ezért nem utalt az adóhivatal. Összesen 8.215 adózó kapta meg pénzét, míg négyen az elkövetkező napokban kapják meg.

A munkáltatói bevallásoknál nem az adóhivatal vizsgálódik, hanem az érintettnek kell igényelni, ha a változás számára eltérést okoz. Eddig összesen 253 ilyen kérelem érkezett be, amiből 227 volt hibátlan. A hibátlan kérelmekből pedig 6 esetében állapított meg a hivatal adójóváírás különbözetet.