Az amerikai lemezkiadók fenyegetése, hogy perbe fogják a jogvédett anyagokat az interneten megosztó felhasználókat, úgy tűnik hatásos: a Nielsen/NetRatings adatai szerint 15 százalékkal csökkent a fájlcserélő hálózatok felhasználóinak száma.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége, a RIAA június 25-én tette közzé figyelmeztetését.

A Nielsen/Netratings mérései szerint a Morpheus felhasználóinak száma a június 29-én véget ért héten 272 ezer volt, a múlt héten azonban csak 231 ezer. A Kazaa esetében is 15 százalékos csökkenésről számolt be a Netratings. Az internetes felhasználói szokásokat kutató vállalat egy 50 ezer főből álló csoport szokásait vizsgálja. Greg Bloom szerint a vizsgált időszakban az AOL Instant Messenger felhasználóinak száma csak 9 százalékkal csökkent, azaz mindeképp oka van a fájcserélő felhasználók visszaesésének.

A fájlcserélőket üzemeltető cégek kétkedve fogadták a Netratings felmérésében szereplő adatokat. Michael Weiss, a Morpheus fájlcserélőt fejlesztő és terjesztő StreamCast elnök-vezérigazgatója szerint ők maguk nem tapasztaltak jelentős visszaesést a felhasználók számában. Weiss elmondta, hogy adataik alapján napi 250 ezren csatlakoznak a Morpheus hálózatához és úgy tűnik, egyre hosszabb időt töltenek ott.