A boszniai Szerb Köztársaság kormánya kötelezettséget vállalt arra, hogy szeptemberig egymillió eurónyi kártérítést fizet a srebrenicai vérengzés miatt.

A köztársaság “kétmillió konvertibilis márkát (azaz körülbelül egymillió eurót, több mint 260 millió forintot) folyósít szeptemberig a potocari emlékhely alapítványnak” – közölte kedden Dragan Mikerevic boszniai szerb miniszterelnök.

Az emlékhelyként szolgáló temetőt, amelynek kialakítása még nem fejeződött be, a kelet-boszniai Srebrenica előterében fekvő Potocariban létesítették a több mint 7000 muzulmán emlékére, akiket a boszniai szerb erők kivégeztek, miután Srebrenica 1995 júliusában kezükre került.

Az emberi jogok boszniai bírósága márciusban úgy ítélte meg, hogy a boszniai Szerb Köztársaság közvetlenül beleártotta magát a srebrenicai mészárlásba és 4 millió konvertibilis márka (kétmillió euró, 521 millió forint) fizetésére kötelezte a II. világháború óta Európában elkövetett legnagyobb vérengzésért. Ebből hozzávetőleg egymillió eurót kell átutalni szeptember 7-ig, a fennmaradó összeget pedig évente 500 ezer konvertibilis márka bontásban.