Juhász Endre szerint normális jelenség, hogy az Európai Bizottság jelentésében a felkészülés szintjét bizonyos területeken még nem találta kielégítőnek, hiszen Magyarországnak a felkészülést az év végére kell csak befejeznie.

Az év végéig való felkészülés olyan cél, amit “nem szeretnénk elmulasztani, de ha elmulasztanánk, még az sem lenne olyan tragikus, mert jogilag azt csak május 1-jére kell elvégezni” – fogalmazott az integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter. Az Európai Bizottság ugyanis szerdán sürgette a tíz csatlakozó országot, köztük Magyarországot, hogy gyorsítsa fel uniós intézményeik kiépítését, ha a tervek szerint már január 1-jétől részesülni kíván a felzárkózást segítő kohéziós és strukturális alapokból. A két felzárkóztatási alapból 22 milliárd euró vár 2004 és 2006 között az új tagországokra.

A miniszter szerint fontos lenne, hogy a felkészüléssel december végéig kész legyenek a hazai intézmények, de ha ez nem sikerül, még nem azt jelenti, hogy a pénz elvész. Megjegyezte: “az elveszítés kérdése legkorábban 2006 végén vethető fel”, hiszen először kötelezettségvállalás történik a rendelkezésre álló összegből, és utána annak a végrehajtására általában még két éve van a tagállamnak.

Annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság kritizálta az ellenőrzési stratégia hiányosságát, Juhász közölte: ezt a stratégiát a kormány a szerdai ülésén hagyta jóvá. A miniszter megjegyezte: nem az országos hatáskörű szervekről, az ÁSZ-ról, vagy a Kehiről, hanem az egyes minisztériumok úgynevezett felügyeleti ellenőrzéséről van szó.

Magyarország felkészültségének harmadik fő kritikája az élelmiszerüzemek higiéniáját, az élelmiszerbiztonságot illette. E téren valóban vannak problémák, elsősorban a vágóhidak területén – ismerte el Juhász, hozzátéve, hogy legalább 200 olyan vágóhíd van ma Magyarországon, amely nem felel meg az EU-s normáknak.