A következő öt évben világszerte nőni fog a gazdasági bűncselekmények veszélye. Egy nemzetközi felmérés szerint a vállalatok többsége legalábbis erre számít – olvasható a Népszavában.

A Magyarországon nagy port kavaró K&H Equities botránya csak egy a számtalan gazdasági bűncselekmény közül. A gazdaság növekedésével arányosan egyre nagyobb összeget tüntetnek el a bűnözők, a büntetőeljárások során ehhez képest egyre kevesebb kár térül meg. A jelenlegi, több tucatszor módosított Büntetőtörvénykönyv szabályai ugyan hatékony védelmet nyújtanak, de a bírók mindennapi ítélkezéseit az állandóan változó törvények megnehezítik.

Tíz évvel ezelőtt az ismertté vált gazdasági bűncselekmények által okozott kár mintegy 4,3 milliárd forint volt, ebből elkobzással mintegy 1,3 milliárd forint “került elő”. Tavalyra ez az összeg már sokszorosára nőtt: 2002-ben 39 milliárd forintnyi volt az okozott kár és ebből csak 6,1 milliárd forintnyi összeg térült meg. A legfrissebb adatok a tendencia növekedését jósolják: a Legfőbb Ügyészség gyorsjelentése szerint idén az első negyedévben a gazdasági bűncselekmények elkövetési értéke 16,3 milliárd forint volt, ez több mint a kétszerese a tavalyi első negyedévi 7,6 milliárd forintnak.