Az ausztrál szövetségi rendőrség három vezető ingyenes levelezőoldal működtetőivel folytat egyeztetéseket annak reményében, hogy a jövőben egyszerűbbé válik majd a többek között csalással és pedofíliával vádolt gyanúsítottak nyomára bukannia.

A bűnüldöző szervezet képviselői azt szeretnék elérni, hogy a szolgáltatók olyan ellenőrzéseket alkamazzanak és adatokat gyűjtesenek, amelyek könnyebbé tehetik a postafiókok tulajdonosainak beazonosítását, amennyiben azokat bűncselekményekkel lehet kapcsolatba hozni. A problémát az jelenti, hogy az elektronikus levelek nagy része az ausztrál határon túlról érkezik, ahová nem ér el a szigetország törvényhozásának keze.

“Tárgyalunk a legtöbbet használt, legnagyobb szolgáltatókkal, hogy miként alkalmazhatnánk az ausztrál törvényeket rájuk”, mondta Alastair MacGibbon, az Ausztrál Csúcstechnológiai Bűnüldöző Központ igazgatója, aki azonban nem volt hajlandó közelebbről megnevezni a tárgyalópartnereket.

Egy az üggyel kapcsolatosan nyilatkozó Yahoo!-képviselő elmondása szerint szorosan együttműködtek az ilyen ügyekben az ausztrálokkal, akik azonban mindig csak az amerikai hatóságokon keresztül férhettek hozzá az ottani postafiókok adataihoz.

Egyesek egyenesen azt követelik, hogy tiltsák be az ingyenes levelezőszolgáltatások üzemeltetését. Ha ugyanis a tulajdonosoknak valamilyen módon fizetniük kell postafiókukért, a pénzügyi tranzakció már egy biztos támpontot adhatna a rendőrség számára egy esetleges nyomozás esetén.