Lomnici Zoltán nem tudja támogatni a jogegységi határozatok tervezett alkotmánybírósági felülvizsgálatával kapcsolatos kormánydöntést – írja a csütörtöki Népszabadság.

Az Alkotmánybíróságról (AB) szóló törvény módosítása szerint az AB a jövőben alkotmányossági szempontból felülvizsgálhatná a Legfelsőbb Bíróság (LB) által hozott jogegységi határozatokat. Bárándy Péter igazságügy-miniszternek a Népszabadságban tett kijelentése szerint Lomnici Zoltán, az LB elnöke is elismerte, hogy a kormány kompromisszumos megoldást tartalmazó javaslatot terjeszt a parlament elé. Eszerint az Alkotmánybíróság felülvizsgálhatja a jogegységi határozatokat, de azokat nem semmisítheti meg, hanem csak visszaküldheti a Legfelsőbb Bíróságnak.

Lomnici Zoltán közölte: találkozót kezdeményez Holló Andrással, nyomban az AB új elnökének hivatalba lépése után. Szerinte ezen a megbeszélésen mód lesz a megfelelő kompromisszum kialakítására. Lomnici kijelentette: az LB ellenérveit a jelenlegi, módosított változattal kapcsolatban az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt fejti majd ki. A Népszabadság információi szerint az alkotmánybírósági kontroll kiterjesztésének kérdésében nem egységes az MSZP frakciója sem, így elképzelhető, hogy a törvénymódosítási javaslat ősszel nem kapja meg a szükséges kétharmados támogatást.