Belgium nemsokára visszamenőleges hatállyal is módosítja az úgynevezett egyetemes törvényt, amelynek alapján belga bíróság jogerősen elítélhetett volna bárkit, akit bárhol a világon emberiség ellen elkövetett bűnökben bűnösnek talál.

z 1993-ban hozott jogszabály alapján feljelentették már az idősebb és az ifjabb George Bush (korábbi, illetve jelenlegi) amerikai elnököt, Ariel Saron izraeli kormányfőt, a két iraki háború idején vezető amerikai politikusokat és tábornokokat, valamint – többek közt – néhány afrikai diktátort is. Több eljárás meg is indult, majd elakadt. Valójában csupán egy nagyobb bűnpert tartottak meg, amelyben hosszú börtönre ítéltek négy afrikai vádlottat a ruandai népirtásért.

A törvény folytonos diplomáciai bonyodalmakat okozott Belgiumnak. Amerika és Izrael különösen erős nyomást gyakorolt a belga kormánykoalícióra, amely nem győzött magyarázkodni, és az igazságszolgáltatás függetlenségére hivatkozott. A most folyamatban lévő törvénymódosítás megszüntetné az eljárást, és újakat sem indítana nem belga érintettségű ügyekben. Vagy a vádlottnak, vagy a sértettnek, vagy a cselekménynek belgiuminak kell lenni ahhoz, hogy a brüsszeli bíróság illetékes legyen.