Az olasz igazságügy-minisztérium csütörtökön utasította a milánói ügyészséget, hogy állítsa le a vizsgálatot Silvio Berlusconi kormányfő adócsalási ügyében.

A vizsgálat televíziós és más médiajogok amerikai filmcégeknél való felvásárlását és azoknak Berlusconi cége, a Fininvest által való olaszországi újraeladását vizsgálta 1994-1996 között. Az ügyészség szerint az üzlet elérte a 470 millió eurót, és a hatóságok adócsalásra gyanakodnak.

Ugyancsak vizsgálták, hogy a tranzakciókhoz a Virgin-szigeteken bejegyzett két olyan off-shore céget használtak fel, amelyek kötődtek a Fininvesthez. Ez utóbbihoz tartozik Berlusconi magán tévé-csoportja, a Mediaset, amelyet 1996-ban tőzsdére vitt.

Fabio De Pasqual és Alfredo Robledo ügyészek nemzetközi jogi segítséget kértek az Egyesült Államoktól. A kérés a maga normális hivatali útját járta egészen addig, amíg az olasz minisztérium le nem állította a vizsgálatot.

Bírósági források szerint a minisztérium annak az új mentelmi törvénynek az életbe lépésével magyarázta a vizsgálat leállítását, amely az állam öt legmagasabb közjogi méltóságára, köztük a kormányfőre vonatkozik hivatali ideje alatt.