Máris cserélni kell az új típusú személyi igazolványok egy részét. A 2000 első félévében kiállított plasztik lapokat cseréjéért az okmányirodák nem kérnek pénzt, az államnak viszont a 250 ezer személyi cseréje 120 millió forintjába kerül.

Az első kártya alakú személyi igazolványokat 2000 január elsején kezdték készíteni. Fél év alatt összesen 250 ezer darabot adták ki az ország 152 okmányirodájában. A törvényi előírás szerint a kártyák PVC-ből készültek, igaz, ennek az anyagnak rövid az élettartama. Ezért kell most 250 ezer személyit 3 évvel a kiállításuk után kicserélni.

“Az okmányirodák úgy végzik ezt a feladatot, hogy mindent előkészítenek, az időpontot levélben egyeztetik és az érintett ügyfél számára a legkedvezőbb időpontban egy cserét hajt végre, ezért nem kell külön sorba állni” – nyilatkozta Urbán György.

A PVC-kártyákat csak egy fél éven keresztül gyártották, utána már polikarbonátból készültek a személyi igazolványok. A régi okmányok cseréjéért nem kérnek pénzt, ezeket az okmányirodákban az év végéig lehet kicserélni. A 250 ezer darab igazolvány cseréje 120 millió forintba kerül, amit az állami költségvetésből fedeznek.