Nyolc oktatási szakszervezet tartott közös sajtótájékoztatón illette igen éles kritikával a pár hete vitára bocsátott felsőoktatási reformkoncepciót.

Társadalmi vitára alkalmatlannak tartják a szakszervezetek az oktatási tárca szakértői által kidolgozott felsőoktatási reformtervezetet – jelentette be Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke hét másik, oktatási, szakképzési és kutatási érdekvédelmi tömörüléssel közösen tartott tegnapi sajtótájékoztatóján. Elmondta: tegnap az oktatási tárca illetékeseivel konzultáltak a koncepcióról, miután a július 15-i, a rektorokkal, főigazgatókkal és az intézmények gazdasági vezetőivel tartott megbeszélésre nem voltak hivatalosak.

Kis Papp László szerint az érdekvédőkben a legnagyobb döbbenetet a magánítási törekvések okozták. A leghatározottabban tiltakoznak azon elképzelések ellen, amelyek az egyetemek, főiskolák privatizációjára és a felsőoktatási oktatók, kutatók közalkalmazotti körből való kiszervezésére irányulnak. Úgy vélte: a koncepció a felsőoktatás magánosításán keresztül burkoltan felveti a tandíj bevezetését is.

Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt mondta: a koncepció a pedagógusképzés reformjával szinte alig foglalkozik, holott arra égető szükség lenne. A szakszervezetek által kiadott közös állásfoglalás ezzel kapcsolatban azt rögzíti: a tervezetben megfogalmazottak, így a kétszintű érettségi eltörlése, a pedagógusképzésről szóló “zavaros tételek” és a közelmúltban elfogadott közoktatási törvény teljesen ellentmondanak egymásnak.

A szakszervezetek hiányolták a hatástanulmányokat is, és azt mondták: az unióban a jogszabályok egyre inkább garantálják a munkavállalók jogbiztonságát, a tervezet viszont ezzel ellentétes törekvéseket tartalmaz. Vígh László, az Agrároktatási és Kutatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint az állam nem vonulhat ki a felsőoktatásból és a kutatásból. Megjegyezte: a javaslat szakmai szempontból is hibás, mert ha az oktató nem az állam alkalmazottja, akkor az állam a felügyeletet sem gyakorolhatja felette.