Az európai lakosok többsége még soha nem hallott az Európai Unió alkotmányát összeállító konventről – derül ki az Eurobarometer nevű európai közvélemény-kutató cég pénteken nyilvánosságra hozott felméréséből.

Míg az utóbbi másfél évben az EU jövőjéről és reformjáról értekező konvent tagjai történelmi jelentőségűnek értékelték az alkotmány létrehozását, a felmérésben megkérdezettek 55 százaléka azt sem tudja, hogy volt ilyen testület. A felmérés pozitív eleme lehet, hogy márciusban még 70 százalékos volt a “tudatlanok” aránya.

Az Európai Bizottság – amelynek megbízásából a június végi felmérés készült a 15 tagországban és a 10 tagjelölt államban – az eredmények ismeretében úgy vélte, hogy az európai emberek már tudnak a konvent munkájáról, de ismereteik kissé hézagosak.

A vizsgálódás szerint a görögök tudtak e testületről a legtöbbet, de ez vélhetően összefüggésben van azzal, hogy a konvent elnöke, Valéry Giscard d’Estaing az unió szaloniki csúcstalálkozóján nyújtotta át az EU vezetőinek az alkotmány tervezetét, és az év első felében Görögország töltötte be az EU soros elnöki tisztét.

A konventről a legkevesebbet Nagy-Britannia, Magyarország és Lettország lakosai hallottak – derült ki a felmérés adataiból.

A 25 európai országból kiválasztott 25 ezer válaszadó közül csupán 49 százalék mondta azt, hogy érdekelné az uniós alkotmány szövege vagy annak rövidített kivonata.

Az EU vezetői kormányközi értekezletükön ősszel vitatják meg a tervezetet, és vélhetően jövőre összeáll az uniós alkotmány végleges szövege – írta az AP.