Kulcsár Attila, a K&H Equities Rt. milliárdos sikkasztással gyanúsított brókere hétfőn Bécsben a tartományi büntető bíróságon lefolytatott tárgyaláson nem járult hozzá a gyorsított kiadatási eljárás alkalmazásához, így alighanem hónapokig elhúzódik majd kiadatása.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter az MTI-nek azt mondta, ha Kulcsár Attila jogorvoslati kérelmekkel is él, akkor mintegy két hónapig is eltarthat a kiadatása.

Bánáti János, Kulcsár Attila védőügyvédje ugyanakkor közölte: védence nem az időhúzás szándékával utasította el a gyorsított eljárást a kiadatással kapcsolatban. A védőügyvéd érzékeltette: nem fog minden jogorvoslati lépcsőt végigjárni, de így is legalább fél év, vagy még hosszabb idő telhet el Kulcsár Attila hazatéréséig.

Az osztrák bíró, akinek Kulcsár Attila kiadatási fogságban tartásának meghosszabbításáról kellett dönteni, hétfőn 88,13 millió euróban szabta meg a kauciót: ennek az összegnek a letétbe helyezése nyomán szabadon engednék a brókert.

Kulcsár Attila magától 50 ezer eurót ajánlott fel, de a bíró a magyar hatóságok által feltételezett lehetséges legmagasabb kárösszeget vette alapul. A bróker azt kérte, hogy az ügyben illetékes legfelső bíróság nyilvános tárgyaláson döntsön kiadatásáról, és erre a tárgyalásra őt is idézzék be.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter közölte: minden valószínűség szerint Kulcsár Attila kiadatási kérelmének kiegészítését fogja kérni az illetékes osztrák bíróság a magyar hatóságoktól.