A moszkvai városi bíróság hétfőn helyben hagyta a tveri kerületi bíróság április végi döntését, amely szerint a Dubrovka színházban történt tavaly októberi túszdráma több túlélője, illetve az áldozatok hozzátartozói nem kapnak anyagi kártérítést.

A moszkvai bíróság húsz esetben utasította el a túlélők és a hozzátartozók ügyvédeinek fellebbezését, amely szerint az illetékes kerületi bíróság “alaptalanul” utasította el kártérítési keresetüket.

Világszerte megdöbbenést keltett, amikor 2002. október 23. és 26. között Moszkvában, a Dubrovka Színházban a Nord-Ost című musical előadásán mintegy 50 álarcos csecsen fegyveres terrorista túszul ejtett több mint 800 embert, köztük 75 külföldit.

Az ügyvédek szerint a tveri kerületi bíróság nem vett figyelembe minden körülményt, több tanút, valamint a terrorcselekmények áldozatainak kifizetendő kártérítésekre specializálódott nemzetközi jogi szakértőt nem hallgattak meg. A túlélők, illetve az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédei közölték: az európai emberi jogi bírósághoz fordulnak ügyükkel.

A tveri kerületi bíróság másodízben utasított el a Dubrovka-túszdrámával kapcsolatos kártérítési kereseteket, első, április 23-i döntését a moszkvai városi bíróság szintén helybenhagyta. A kártérítések ügyében viszont született már pozitív döntés is. A kuzminki kerületi bíróság a múlt héten nagy összegű kártérítést ítélt meg egy moszkvai nőnek és kislányának, amiért az asszony a túszdrámában elveszítette férjét. Az anya és lánya havonta 200-200 dollár összegű kártérítésben részesül a gyerek 14 éves koráig; a kifizetendő kártérítés teljes összege mintegy 50 ezer dollár.