Az adóhivatal 124 milliárd forintnyi adóhiányt tárt fel tavaly, amiből 83,4 milliárd forint jogerőssé is vált. A közel 144 ezer esetből valamivel több mint 97 ezret tett ki a bevallások elmulasztása miatt kiszabott büntetés.

Az adóhivatal 2002. évi ellenőrzései adókból- és járulékokból 124 milliárd forint nettó hiányt tártak fel, ami 47,5 százalékos emelkedést jelentett egy év alatt. A feltárt hiány 81 százaléka általános forgalmi adóval volt kapcsolatos. A személyi jövedelemadóból származó hiány a teljes összeg 6,2 százalékát, a társasági adóé 6,3 százalékát tette ki.

Az APEH a tavalyi évről készített tájékoztatójában leszögezi: a hatékonyság és eredményesség növelése érdekében az alkalmazott módszerek tökéletesítése mellett a számítástechnikai támogatottságot is növelik. Így már 2002-ben működésbe lépett a véletlenszerűségen alapuló kiválasztási rendszer.

Átlagosan egy-egy adózónál 8 évente lehetséges adóellenőrzés, de ez erősen differenciálódhat az adóteljesítménytől és a kockázati értéktől függően – írja a hivatal.

Az adóhivatal tavaly 7 milliárd forintot szedett be a bevallások, adatszolgáltatások és pénzforgalommal kapcsolatos mulasztások miatt, ami 45,6 százalékos növekedés egy év alatt.

Az átlagos bírság szintje egy év alatt 41.300 forintról 52.800 forintra emelkedett 2002-ben – áll 2002. évről kiadott tájékoztatóban.

Összességében adóigazgatási hibák miatt közel 144 ezer határozatában 9,3 milliárd forintnyi bírságot szabott ki a hivatal. A határozatoknak 82,8 százaléka emelkedett jogerőre.

A jogkövető adózói magatartást felszólító levelekkel, illetve indokolt esetben mulasztási bírsággal kényszeríti ki az adóhivatal.

Az adóhivatal azt is leszögezi, hogy a növekedés elsősorban annak tudható be, hogy a tavalyi évben rendszeressé váltak a bevallási kötelezettségüket hibásan teljesítők, illetve a levont adóelőleg fizetését elmulasztók bírságolása.