A térfigyelő kamerákkal könnyedén követni lehet, hogy mi történik egy magánlakásban, ami sértheti a személyiségi jogokat

Az adatvédelmi biztos azt tervezi, hogy vizsgálatot indít a térfigyelő rendszerek miatt, mert az utcai kamerákkal be lehet látni a lakások ablakán is. Ez sértheti a lakók személyességi jogait. A legtöbb ember örül a kiépített rendszernek, mert érezhetően kevesebb lett a bűnözés. De van, aki már elköltözött, mert úgy érezte, hogy a kamera otthonában figyeli őt.

A legegyszerűbb térfigyelő kamera segítségével is könnyen belátni akár egy tízemeletes ház hetedik emeleti ablakán is. Magyarországon több ezer hasonló készülék figyeli az utcákat és a tereket. Úgy tűnik, eredményesen, hiszen azokban a kerületekben, ahol már működik a figyelőszolgálat, jóval kevesebb a bűncselekmény.

Legtöbben örülnek ennek, de sokakat zavar, hogy a kamera beláthat az ablakon. Az adatvédelmi biztos szerint ez inkább kellemetlen, mint törvénytelen.
“Természetesen ezek a kamerák csak a közterületet pásztázhatják. Arra nincs lehetőség, hogy ilyen kamerákkal a rendőrség lakásokba figyeljen, vagy vizsgálja a belső teret” – mondta a Tényeknek Péterfalvi Attila.

A rendszert mindenhol szabályosan építették ki. A kamerák végén őr figyeli az utcákat és a tereket, és ha bűncselekményt lát, azonnal riassza a járőröket.
Ha a felvételek nem tartalmaznak olyat, amelyeket a rendőrség bizonyítékként használni akar, akkor a szalagot azonnal törölni kell.