Még az idén kormányzati és parlamenti döntést kell hozni a mostani régióbeosztás megváltoztatásáról – jelentette ki csütörtökön Vigándpetenden Baráth Etele.

“Ha 2004. január 1-jével nem változtatjuk meg a jelenlegi régióbeosztást, akkor azt majd csak évtizedek alatt és rendkívüli nehézségek árán lehet elérni” – tette hozzá a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának vezetője.

Baráth Etele a Művészetek Völgye rendezvénysorozat keretében a kistérségekről és régiókról rendezett konferencián kijelentette: a jelenlegi régióbeosztás elhibázott, mert rossz kompromisszumok alapján jött létre.

Az Európai Unió szabályzata szerint olyan régiókat kell kialakítani, amelyek lakossága 800 ezer és 3 millió fő között van. Magyarországon nem feltétlenül a régiók számát kell csökkenteni, egy-egy térség, megye besorolásánál az a döntő, hogy mekkora a térség gazdasági kohéziója és fejlődőképessége – mondta.

Pest megyét le kell választani a fővárosról. A közép-dunántúli régió “torzszülött”, amely politikai részérdekek és sértettségek mentén jött létre – közölte Baráth Etele.

Rámutatott arra, hogy a jövőben lényegében visszatér a járási rendszer, mert a regionális átalakulás csak akkor jöhet létre, ha a kistérségek újra visszanyerik szerepüket és erejüket.

“Szükség lesz a kistérségi irányításra, csakhogy ez már nem a régi pártbizottsági, hatalmi szóval vezetett járás lesz, hanem az ott lévő települések önkéntes és természetes közössége” – mondta az államtitkár.