yolcvan-száz milliárd forint pluszforrást “keres” a Pénzügyminisztérium a jövő évi büdzsében. A szocialistákkal folytatott eddigi tárgyalások alapján úgy kalkulálnak, hogy jövőre a két alsó szja-kulcs csökkenne egy-egy százalékkal. A koalíciós tárgyalások a héten kezdődhetnek.

A szocialisták felkérésére a PM-ben állítólag már egy “megelőlegezett kompromisszum” jegyében folynak a számítások. Eszerint az idei sávhatárok mellett a két alsó kulcsot csökkentenék egy-egy százalékkal.

Ezt azt jelenti, hogy a 650 ezer forintos jövedelemig a jelenlegi 20 helyett 19, míg 1,35 millió forintig 30 helyett 29 százalék adót kellene fizetni. Eredetileg a felső és alsó sávban két-két, a középsőben négy százalékpont lett volna a csökkenés, és emelkedtek volna a sávhatárok is. Ez a verzió – szemben az elfogadott adótábla bevezetésének 112,5 milliárd forintos költségével – mintegy 20 milliárd forintba kerülne.

Emlékezetes, hogy korábban felmerült olyan elvi kompromisszumos lehetőség is, mely szerint mindhárom kulcs csökkenne 1-1 százalékkal. Ennek negyven-ötvenmilliárd forintos költségét azonban a PM vállalhatatlannak tartja.

További részletek…