Az illegális trópusi keményfa- kereskedelem a drogüzletnél is kifizetődőbb, ráadásul kevésbé veszélyes – állítják a csempészek.

Az Environmental Investigation Agency (EIA) nevű washingtoni székhelyű nem haszonérdekelt szervezet – amely a környezet elleni bűntények vizsgálatára és nyilvánosságra hozatalára szakosodott – üdvözli azt az elhatározást, amelyet az USA kormánya hozott a trópusi keményfaerdők illegális kitermelése és kereskedelme ellen.

A szervezet ugyanakkor figyelmeztet: kemény és következetes intézkedések szükségesek az USA felé irányuló szállítmányok megakadályozására. Az EIA dokumentumokkal bizonyítja, hogy a nagyhatalmú indonéz keményfa-kereskedők utasítására miként termelik és csempészik ki illegálisan az országból például a veszélyeztetett ramint (a Conystylus-ok csoportjához tartozó keményfa), ami a washingtoni CITES egyezmény listáján is szerepel. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium vámszervei az elmúlt évben több illegális ramin-szállítmányt foglaltak le, mint az összes többi termékből együttvéve. Csak Szingapúrból 11 388 746 dollár értékű keményfa-szállítmány került illegálisan az USA-ba 2001-2002-ben, tíz hónap leforgása alatt.

2003 áprilisában az EIA indonéz partnerével, a Telepakkal közösen titkos vizsgálatokat folytatott. Ennek során elfogták a csempészek egy üzenetét, amelyben arról tudósítanak, miként “mossák tisztára” a Szingapúrból az USA-ba irányuló ramin-szállítmányokat. A csempészek szerint a keményfaüzlet még a drogüzletnél is jobb, s főként kevésbé veszélyes.

Szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy az illegális trópusi keményfa- kereskedelem veszélyezteti az Egyesült Államok és Szingapúr között kötött kétoldalú szabadkereskedelmi egyezményt, amelyet az amerikai kongresszus is jóváhagyott, és további kemény és sürgős intézkedéseket követelnek. Erre annál inkább szükség van, mert az USA a világ legnagyobb keményfa importőre és fogyasztója.

Egy angliai tanulmány becslése szerint az indonéziai trópusi fakitermelés 72,5 százaléka illegális. Egyébként is az efféle kereskedelemnek Indonézia a központja. Az ország évente dollármilliókra rugó nemzeti jövedelemtől esik el, s a jelenlegi adatok szerint évente 2,4 millió hektárnyi esőerdő esik áldozatul a kíméletlen kizsákmányolásnak – ez a világ legrosszabb ilyen jellegű mutatója.