Hosszú folyamat végére tett pontot az Európai Bizottság, amikor kiadta az elektronikus kommunikáció strukturális alapjaihoz tartozó irányelveit, melyek célja irányt mutatni a tagállamok számára a helyi döntések meghozatalakor.

A fejlesztési és együttműködési bizottság segítségével létrehozott szöveg legfontosabb részei mind egy irányba mutatnak, egy olyan helyzet kialakítását tűzik ki célul, melyben, főként helyi szinten, világos gazdasági szabályzók mentén lehet döntést hozni. Ez a jogi átláthatóság nagyon fontos az új befektetések esetén, különösen a elektronikus kommunikációs szektorban, melyben kiemelt szerepet foglal el a mobilkommunikáció, és a nagy sebességű internet-hozzáférés.

Mivel fontos cél, hogy az EU ne legyen sok különböző rendszer miatt átjárhatatlan szigetek sokasága, az első irányelv kimondja, hogy a helyi szerveket bátorítani kell olyan projektek támogatására, melyek általános fejlesztési terv részei helyi szinten. A második gyakorlatilag a projektek közötti esélyegyenlőséget emeli ki, a harmadik semleges hozzáállást javasol tisztán technológiai kérdésekben, a negyedik pedig azt mondja ki, hogy a megvalósítandó projektekhez hozzá tartozik a későbbi szabad elérhetőségük biztosítása is, így nem csorbul a versenyhelyzet. Ezek természetesen csak igen tömör kivonatos szempontok, a részletes szöveg elérhető az Interneten.